135e verjaardag: NS-tour

2018 09 22 STAAR NS tour nederland 0005 VERKLEIND

In de vroege ochtend van zaterdag 22 september 2018 staan 70 Staarzangers in de monumentale hal van het Maastrichtse station. Per spoor gaan zij op tournee om op diverse stations enkele miniconcerten te geven. Aanleiding is het 135-jarig jubilieum van de Mastreechter Staar.

Vreugde en verdriet
Het eerste optreden vindt, hoe kan het ook anders, in Maastricht plaats. De Staar opent met het Beati Mortui als eerbetoon aan de vier jonge slachtoffers van het treinongeval eerder die week in Oss. Dit ritueel zal vandaag op elk station worden herhaald. Guus van de Wetering en Xander Bakker begeleiden ons deze dag namens de NS. De eerste etappe tot Eindhoven reizen we per bus in plaats van met de trein vanwege werkzaamheden aan het spoor. Omdat we wat tijd overhouden totdat we de trein naar Breda nemen zingt de Staar ook in Eindhoven enkele liederen met een beker verse koffie als beloning. 

Bijzondere ontmoetingen
In Breda voegt onze pianist Michiel Ballhaus zich bij ons. Hij vindt het een uitdaging om de vaak hese piano’s op de stations aan de praat te krijgen en in harmonie met het bronzen Staargeluid te brengen. Onder de toehoorders zijn burgemeester Depla van Breda en een 92-jarige Staarfan die de dag van zijn leven heeft wanneer hij als toevallige passant getrakteerd wordt op een miniconcert.

Prestissimo Royale
De derde etappe voert ons naar Amsterdam waarbij de trein onder het Groene Hart door gaat met een maximum snelheid van 160km/uur. Voor de Mastreechter Staar het moment om Dwenadzad Rasboinikov aan te heffen en daarmee het eerste koor in Nederland te zijn dat op topsnelheid kan zingen in een trein. Een moment dat wereldwijd live te volgen was op Facebook. In Amsterdam concerteren we in de monumentale hal van het door de Limburger Pierre Cuypers ontworpen Centraal Station voor een groot publiek dat onthaald wordt op koninklijke koorklanken. Na afloop volgde een fotoshoot in de Koninklijke Wachtkamer waar we het Limburgs Volkslied koninklijk lieten weerklinken.

Hoor de wind waait
Het laatste minconcert weerklinkt die dag in de tochtige stationshal van Rotterdam. Veel publiek begroet de Staarklanken met applaus. Na afloop genieten we van een warm buffet dat door de NS op loopafstand was georganiseerd. Hier nemen we afscheid van Guus en Xander, die ons vandaag zo fantastisch en belangeloos namens de NS hebben begeleid. Met een half uurtje vertraging verlaten we Rotterdam en via Eindhoven, Weert en Roermond komen we om 22:30 terug in Maastricht. De Mastreechter Staar was vandaag even terug op Tienertoer, zij het alleen ouder, grijzer en… wijzer.

Tekst Ricardo Theunissen
Fotografie Vincent van den Bergh