Hennie Ramaekers, dirigent

henny RamaekersHennie Ramaekers, geboren te Maastricht, studeerde piano en orkestdirectie aan het Maastrichts Conservatorium bij respectievelijk Jean Antonietti en Martin Koekelkoren. Hij slaagde cum laude voor het Einddiploma Solospel Piano en voltooide de studie orkestdirectie eveneens met het Einddiploma Harmonie- en Fanfaredirectie.

Bij Yvon Ducene (kapelmeester van De Gidsen te Brussel van 1962-1985) specialiseerde hij zich in eigentijdse muziek.

Hennie Ramaekers was dirigent van diverse bekende koren en symfonische blaasorkesten, waaronder de Koninklijke Zangvereniging Mastreechter Staar, het Koninklijk Kerkraads Mannenkoor St. Lambertus, de Koninklijke Zangvereeniging Nijmeegs Mannenkoor, het Koninklijk Tilburgs Mannenkoor St. Caecilia, het Koninklijk Roermonds Mannenkoor, Mannenkoor De Brabantzangers, het Groot Mannenkoor Zwolle, het Reuvers Mannenoor en de harmonieorkesten Koninklijke Harmonie Sainte Cécile Eysden, Harmonie St. Michaël Thorn, Koninklijke Harmonie Orpheus Tilburg, Muziekvereniging Wilhelmina Glanerbrug-Enschede en Tata Steel Symfonisch Blaasorkest.

Met de "Mastreechter Staar" trad hij o.a. op tijdens de inhuldiging van koningin Beatrix in de Nieuwe Kerk te Amsterdam. Met dit koor produceerde hij ruim 20 geluidsdragers, verzorgde meer dan 500 concerten en was te gast in vele radio- en tv-programma's.

Met diverse orkesten behaalde hij nationale kampioenschappen. Tijdens de Wereld Muziek Concoursen te Kerkrade in 1985, 1989, 1993 en 1997 behaalde hij telkens een eerste prijs met lof der jury in de concertafdeling.

Naast het dirigentschap van verenigingen was hij als pianodocent verbonden aan het Maastrichts Conservatorium; later werd hij directeur van de Streekmuziekschool te Roermond. Tot december 2005 was hij directeur van het Centrum voor Muziek & Dans "Midden-Langstraat" te Waalwijk. Van 2000-2009 was hij hoofdvakdocent HaFaBra­directie aan het conservatorium te Enschede. Vanaf september 2009 is hij herintredend jurylid van de KNFM. Ook voor de VLAMO (Vlaamse Amateurmuziekorganisatie) is hij jurylid.

Onder zijn leiding werden concerten en opnamen gerealiseerd met o.a. het Limburgs Symphonie Orkest, het toenmalig Utrechts Symphonie Orkest, het Metropole Orkest, de Bochumer Symphoniker (D), de Koninklijke Militaire Kapel en de Johan Willem Friso Kapel.

Als dirigent is Hennie Ramaekers momenteel ook actief bij het Vriendenkoor Echt en het Sittards Mannenkoor "Si-Tard".

Vanaf 1 januari 2021 is hij (opnieuw) adviseur van het KNZV-Limburg.

Samen met de Belgische zangpedagoge en koordirigente Nadia Loenders schreef hij het Handboek Voor Beginnende Koorzangers "ONTDEK JE STEM" met als uitgangspunt vooral een auditieve benadering. Dit Handboek is bijzonder geschikt voor belangstellenden zonder enige muzikale vooropleiding. Voor het Koninklijk Nederlands Zangersverbond (KNZV) hield hij lezingen in het gehele land ter promotie van dit Handboek omdat het gebruikt kan worden als wervingsmiddel voor nieuwe leden. Ontdek Je Stem is uitgegeven bij Muziekuitgeverij De Haske in Heerenveen, en voor de Duitstalige markt is Entdecke das Singen uitgebracht.

Van het KNZV ontving hij in 2001 een Bijzondere Oorkonde voor zijn verdiensten voor de Mannenkoorzang in Nederland.

Vanaf 2010 is hij muziekadviseur van het KNZV, zowel landelijk als voor de provincie Limburg.

ONDERSCHEIDINGEN

  • Van de KNFM ontving hij in 2007 een legpenning in goud voor zijn verdiensten voor de blaasmuziek in Nederland.
  • Op 15 december 2013 ontving hij in een volle Concertzaal Tilburg een Koninklijke Onderscheiding b.g.v. zijn afscheid als dirigent van het Koninklijk Tilburgs Mannenkoor St. Caecilia: Ridder in de Orde van Oranje Nassau
  • Op 17 september 2016 ontving hij van het KNZV-Nederland de Oorkonde met Gouden Speld als blijk van dank voor de bewezen diensten aan de Nederlandse Mannenkoorzang gedurende 40 jaar, o.a. als lid van de Muziek Advies Commissie van het KNZV en als dirigent van diverse KNZV Mannenkoren.
  • Op 26 november 2016 ontving hij van het KNZV-Limburg de Oorkonde met Gouden Speld als blijk van dank voor de bewezen diensten aan de Mannenkoorzang in Limburg. Tevens werd hij benoemd tot Lid van Verdienste.