Introductie Gastdirigent Jules Luesink

Het bestuur wil onze leden blijven uitdagen, maar ook inspelen om op onverwachte situaties en daarbij kwalitatief flexibel blijven als koor.
In samenspraak met onze dirigent lijkt het ons goed om aan jullie een gastdirigent te introduceren in de persoon van Jules Luesink.
Voor alle duidelijkheid hiermee wordt geen invulling gegeven aan een opvolging van onze Hennie!Dit is niet aan de orde, maar we willen zorgdragen voor continuïteit in onverwachte situaties.
De komende tijd zullen in goed overleg een aantal repetities worden gepland om eens aan elkaar te kunnen wennen. Dan zal Hennie een bijdrage leveren aan het koor van Jules. Op die wijze blijft dit voor ons budgettair neutraal.

2024 Gastdirigent Jules LuesinkVoor jullie beeldvorming hierbij een overzicht van Jules levensloop;
Jules Luesink (1976) kwam reeds op jonge leeftijd in contact met muziek. Komende uit een muzikaal gezin begon hij op zevenjarige leeftijd met pianolessen bij Jet Janssen.
Na zijn middelbare school vervolgde Jules zijn studie aan het Conservatorium van Amsterdam. Hier studeerde hij schoolmuziek en koordirectie bij Peter den Ouden. Na zijn studie volgde hij directielessen bij Pierre Kuijpers en Thijmen Botma. Jules dirigeerde in het verleden o.a bij Brunssums Mannenkoor, Mannenzangvereniging St. Caecilia Gulpen, was interim-dirigent bij het Koninklijk Heerlens Mannenkoor St. Pancratius en ook gastdirigent bij o.a. Mannenkoor St. Caecilia Sweijkhuizen, MBL- Zangers en Mannenkoor Si-Tard.
Sinds 2010 is hij dirigent van het Landgraafs Mannenkoor St.Joseph. Daarnaast is hij ook vanaf 2019 dirigent bij Mannenkoor Lambardi uit Helmond.
Jules is steeds op zoek naar vernieuwende muziek en manieren om een vereniging te verjongen. Daarbij verliest hij de identiteit van het koor zeker niet uit het oog.
Hij werkte o.a. met het Blazerskwintet van het Koninklijk Concertgebouw Orkest, Jong Nederlands Blazers ensemble, Raoul Stefani, Ray M. Wade jr., Kelly God en Carla MaWioletti
Wij wensen Jules alle succes met zijn taak en bijdrage aan ons koor.

Maastricht 80 Jaar bevrijd

We schrijven zaterdag 14 september 2024, de dag waarop Maastricht herdacht dat de stad precies 80 jaar geleden door de Amerikanen bevrijd werd van de Duitse bezetter. Op deze dag in 1944 stak kolonel Johnson in de vroege ochtend, vergezeld door majoor Giles en een anoniem gebleven radioman van het 117e regiment van de Old Hickory divisie, per roeiboot de Maas over om zo ook het westelijke deel van de stad te bevrijden.

2024 Maastricht 80 jaar bevrijd VeteranenTer nagedachtenis aan dit feit verrees op de plaats waar Johnson van wal stak een kunstwerk van de Maastrichter kunstenaar Appie Drielsma waar vandaag een tiental nog in leven zijnde bevrijders van toen de eregasten zijn bij de viering van de tachtigste verjaardag van de bevrijding van Maastricht.

De Mastreechter Staar opende de ceremonie met het Amerikaanse volkslied, dat door de veteranen werd meegezongen met de vingers aan de pet! Helaas bleef het aantal meezingers bij het Nederlandse volkslied dat daarop volgde zeer beperkt.

In een aantal toespraken werd door diverse sprekers nog eens stil gestaan bij de heldendaden van het Amerikaanse leger in de septemberdagen van 1944 alsmede het feit dat Maastricht de eerste bevrijde stad van Nederland was.

Na het zingen van het Maastrichtse volkslied door de Staar werd het bevrijdingsvuur ontstoken, dat door atletiekvereniging Kimbria vanuit Normandië naar Maastricht was gebracht. Ter nagedachtenis aan de soldaten die vielen voor de vrijheid van Maastricht, werden enkele bloemenkransen bij het  Old Hickory Monument geplaatst.

2024 Maastricht 80 jaar bevrijd Eus StaarDe ceremonie werd afgesloten door de Mastreechter Staar met de liederen Gegroet mijn Limburg en hope and glory. Het antwoord op de vraag of over vijf jaar nog veteranen van toen naar Maastricht zullen en kunnen komen weet alleen de toekomst, want onder de hoogbejaarde veteranen vandaag in Maastricht waren immers enkele eeuwelingen.