WE’LL MEET AGAIN.

Valkenburg baadt in de zon. Het glooiende heuvelland is klaar voor de ontvangst van de Koninklijke Zangvereniging Mastreechter Staar en haar solisten.

Valkenburg, de bij uitstek Limburgse vakantieplek, weet deze avond een groot publiek naar zich toe te halen en aan zich te binden.

Onder het motto “We’ll meet again” brengt de Staar een ode aan de iconische zangeres Vera Lynn. Het lied, dat aan veel militairen in de oorlogsjaren van 80 jaar geleden troost bood.

Zij zouden elkaar, fysiek of geestelijk, weer ergens tegenkomen na deze barre tijd

2024 Openluchttheater 1Vanavond echter brengt dit lied een andere ontmoeting tot stand. De ontmoeting met oude bekenden zoals Marjon Lambriks, Hennie Ramaekers en Bèr Schellings. Een herhaling van 1977 in Wenen. De Wiener Musikverein bood toen het podium aan deze drie muzikale fenomenen met ondersteuning van “Eus Staar”.

De prachtige duetten en solo's van Marjon en Bèr gaven de aanwezigen herinneringen aan “Wiener Melange” en “Ein Abend in Wien”.

De zon, die in het begin van de avond overvloedig scheen werd bezongen door ons tenortalent Fabio Verga, die in 1977 nog geboren moest worden. O’sole mio, het Napolitaans zonnelied wat door de groten der aarde voor het voetlicht werd en wordt gebracht.

De sopraansolo van het tranentrekkende Ave Maria van Caccini werd prachtig op viool, met vrijelijke improvisaties, door Tim Phuc Tran voor het voetlicht gebracht.  

De Staar zelf stond, onder de voortreffelijke leiding van Hennie Ramaekers en Michiel Ballhaus, ook nu weer, haar mannetje. Terwijl Jan Martens het heden en verleden meesterlijk aan elkaar sprak.

Kortom dit concert behoeft wellicht in de toekomst nog een WE’LL MEET AGAIN!!!2024 Openluchttheater 2
(Foto: Bert Haandrikman)

DE STAAR IN FLIKKEN MAASTRICHT

Het was een heel lange, maar wel bijzondere dag. De opnamen voor een aflevering van “Flikken Maastricht”,seizoen 2025, waarin de Staar een hoofdrol speelt.

Onze ruim 80 zangers en nu amateur-acteurs, hadden zich maandagmorgen 27 mei al vroeg verzameld in de Grote Sociëteit aan het Vrijthof. De opname-crew verwelkomde ons met een toelichting op het programma van die dag en niet lang daarna begon de 1e scene;

de Staar in de kleedkamer en een eerste kennismaking met de bekende rechercheurs Eva van Dongen (Angela Schijf) en Floris Wolfs (Victor Reinier).

Zonder het gehele script te (mogen) verraden is het verhaal dat de Staar en solisten serieus worden bedreigd. En dat heeft direct invloed op de voorbereidende repetities voor een concert in de St. Servaas. En daar zijn we vele uren in de weer; steeds opnieuw opnemen, ook vanuit de verschillende camera-posities voor het beste resultaat. Ook een hoofdrol voor de solisten die worden bedreigd met de dood en rechercheur Eva en Floris die de verdachten opsporen.

Het lied “Lascia ch'io pianga” uit de opera Rinaldo van Händel is het lied van de dag; eindeloos inzetten en herhalen!

De lunch is buiten bij een food-truck op het Vrijthof, maar dan is het al half drie in de middag!

Dan naar ons repetitie lokaal in het Centre Ceramique en begint het weer opnieuw; “stilte, geluid, camera, actie”. De Staar met de solist die plotseling onwel wordt tijdens de repetitie.

Het is half tien als de regisseur ons hartelijk bedankt voor onze geweldige inzet. Zoals eerder gezegd; een bijzondere maar wel lange dag; “het pad van Staar-acteurs gaat niet over rozen”!

-o-o-o-o-

Van horen zeggen;
de Staar treed op bij 5 mei herdenking in Amsterdam en nu ook voor een aflevering van ‘Flikken Maastricht’!
Hoe ‘flikken’ ze dat toch bij de Staar.


2024 Flikken

(Foto: crew Flikken Maastricht)