Boek ons

Programma mogelijkheden Mastreechter Staar

Zoals wellicht door velen onder ons roept ook bij u  de naam “Mastreechter Staar” een associatie op . Een vorm van herkenning, ook wel naamsbekendheid genoemd en gelukkig prijzen wij ons dat bij de meesten onder u deze bekendheid aan beelden van een imposant en goed mannenkoor worden gekoppeld. Vaak berusten deze beelden en gedachten op herinneringen aan vroeger tijden, waar vaak, al dan niet met grammofoonplaten, en in het bijzonder tijdens de kerstperiode, naar goed in het gehoor liggende liederen werd geluisterd. Dat beeld klopt ! Nog steeds voeren wij met veel enthousiasme en overgave jaarlijks verschillende Kerstconcerten in Theaters en Kerken door heel het land en ver daarbuiten, uit. 

Wat mogelijk wat minder bekend is, is het feit dat ons circa 90 zangers grote koor ook een werelds repertoire kent en wat heet? Zo ongeveer 75 composities worden als paraat repertoire veelvuldig voor diverse doeleinden aan onze gasten gepresenteerd. Van “Klassiek tot Pop”, geschikt voor diverse gelegenheden, vreugdevol, intens, bezinnend, maar ook glorieus en telkens afgestemd op de wensen van onze gasten en opdrachtgevers.

Optredens om uw feest / lustrum, enzovoorts luister bij te zetten, ofwel te genieten van opera en operette, in nagenoeg elke gewenste taal en voortdurend in de ambiance die u aanspreekt. Het behoeft uiteraard geen betoog dat alle performances inhoudelijke afstemming hebben ondervonden en op maat zijn samengesteld, want zo zal de Koninklijke Zangvereniging Mastreechter Staar aan uw veelzijdige wensen tegemoet komen.

En om u toch een globaal beeld te geven van de uitgebreide keuze mogelijkheden geven wij u onderstaand inzicht in enkele optredens en concerten. En voor zover daarbinnen één of ander niet het geheel aan uw verwachtingen voldoet; wij stellen graag een maatwerk voor u samen.

Voorbeelden van onze mogelijkheden:

  •  “De 12 Rovers en hun Kompanen

Deze 12 Rovers en hun vrienden is ‘n pakket aan liederen dat het grote publiek als snel herkent als de bekende Staar songs. Het typeert zich door veel Slavische en Russische gezangen, een onderdeel dat al jarenlang door ons publiek hoog gewaardeerd wordt. Er gaat vrijwel geen optreden voorbij of er wordt uitdrukkelijk om “ Dwenadzad Rasboinikov “ ( de 12 Rovers ) gevraagd. En terecht, indrukwekkend hoe het koor met medewerking van onze beroemde solist Bér Schellings het publiek weer telkens weet te ontroeren met dit fameus stuk. Verdere bekende stukken zijn o.a. het Slavische Allilula / Mnogaja Ijeta en Sjvat of Tebje Pojem ( Dimitri Bortnianski ) of Oche Nasch ( Zawadski).

Een en ander aangevuld met het majestueus Pilgerchor uit de Opera Tannhäuser van Richard Wagner, maar ook marsen zoals “ Der Einzugsmarsch “ van Johann Strauss en “ Der Fliegermarsch “ van Dostal en / of  “ Das Jägerchor “ ( Carl Maria von Weber ) en wat te denken van de “ Torero Mars ”,  een spektakel op zich. Of  “In Taberna Quando Sumus “ waar het koor in de rol kruipt van rondbuikige en genietende paters, vermakelijk allemaal.

In veel gevallen als deze is de opbouw van dit soort concerten van majestueus naar indrukwekkend om daarna met meer moderne nummers te vervolgen. En in dat geval worden regelmatig nummers van Andrew Lloyd Webber, musical componist toegevoegd.

Hoe het ook zij, een grotesk, indrukwekkend, overweldigd optreden met goed in het gehoor liggende liederen, herkenbaar en gewaardeerd. Steeds op uw wensen en op maat toegesneden.

  • Solo Cantato Italiano“ 

Italië is Hot! Niet alleen op muziek gebied, ook zijn historie en cultuur kent vele bewonderaars, want al sinds de Renaissance verblijden grote kunstenaars ons met hun geestesproducten. Zo zijn vele overbekende schilderijen, gebouwen en later ook opera en operette vertolkingen van De Grote Meesters zoals Verdi, Vivaldi, en Rossini, Ook meer modern gezang kent zijn oorsprong in Italië en dat weet ons publiek en onze zangers steeds weer te bekoren, want met veel passie en overtuiging brengen wij veelvuldig genoemde componisten. In dit verband noemen wij bijvoorbeeld “ Casta Diva ” , “ Lascio Chío Pianga “ en het wereldberoemde “Choro Di Schiavi “ ( Het Slavenkoor ), naast Il Travotore (  De Troubadoer ) en Il Corsaro ( de Boekanier ) maar ook “La Vergine degli Angeli ” en “ Allegri Beviam “ En natuurlijk worden de meer moderne vertolkingen van Andrea Bocelli, zoals “ Nella Fantasia ” en “ Con te Partiro » met onze Solist Bér Schellings, enthousiast ontvangen. Om nog maar te zwijgen van onze Italiaanse Tenor Fabio Verga , die met het koor u emotioneel treft met zijn lyrische stem En als u wil meezingen: Wie kent “ Santa Lucia ” niet? 

We doen het graag met u samen, een onvergetelijke belevenis in Italiaanse sfeer. 

  • Opera zo gek nog niet!

In “ La Generentola ” ( Assepoester ) van Gioacchino Rossini neemt de Mastreechter Staar u mee in de kelders van een wijnhandel, waar een wel erg vlijtige keldermeester de wijnen heeft gecontroleerd en dat levert een vrolijk en tevens imposant schouwspel op. Zo maar een voorbeeld van hoe wij uw middag / avond kunnen vorm geven. Vorm geven met diverse solisten, vaak direct aan ons koor als solist (e ) verbonden en anders wel geschoold in één der vermaarde operahuizen. Altijd live optredens en met pianobegeleiding en ondersteuning door het voltallig koor van zo’n 80 bronzen stemmen.

Uit alle grote opera’s en operettes stellen wij, naar uw smaak, een programma samen met Spaanse, Italiaanse en Duitse en / of Latijnse teksten en melodieën. Enkele voorbeelden zijn : “ Oh Isis und Osiris “ van De Wolfgang Amadeus Mozart en de “ Torero Mars “ uit de opera Carmen, of “ Heil sei dem Tag, an welchem du bei uns erschienen ” van  de opera Zar und Zimmermann , verder bijvoorbeeld Ombra Mai Fu en Het Pilgerchor ( Richard Wagner ). Daarnaast mogelijk Choeur des Soldat van Faust-Gounod of Chor der Schmiedegesellen en Chor der Studenten. Net wat u wil, altijd vol overgave gezongen, bekende melodieën zorgen voor een memorabele samenkomst.   

  • De Mastreechter Staar gaat vreemd

De Mastreechter Staar in een heel andere , ludieke vorm, waar niet het repertoire zo kenmerkend als wel de performance het onderscheid maakt. Het onderscheidend karakter is nu dus de wijze van optreden. Geen statisch en imposant koor, maar zangers die plotseling als in een film uit alle hoeken opduiken en u al musicerend verrassen met mooie muziek. U zou het een soort flash mob kunnen noemen. Deze variant is zeer geschikt voor feestelijke gelegenheden waar de feesteling(en) verrast moet worden. Vaak ook ingezet bij Jaarbijeenkomsten van Serviceclubs zoals De Rotary Club , Lions -, Kiwanis -, wanneer zij de opbrengsten van hun goede doelen-acties uitreiken. Stelt u zich eens voor dat de cheques met opbrengst al zingend wordt binnen gedragen en overhandigd. Of wat te denken van een plotseling verschijnende “ kelnersbrigade “ die onder het genot van een populaire song uw voorgerecht serveert. Zo zijn er verschillende mogelijkheden ons koor eens op een andere manier te leren kennen. Steeds verrassend en ook deze vorm leent zich om na het verrassingseffect het optreden voort te zetten met meer traditioneel gezang.

  • Zondags’ Rituelen

Het is / was in ons katholieke zuiden zo’n beetje traditie : Na de Zondags Mis ( Nao de Més ) met z’n allen naar het plaatselijk café. Daar waar de regionale bevolking zich treft in een frivole en amicale sfeer, natuurlijk met klanken van de plaatselijke harmonie en telkens onder het genot van een glanzend potje bier. 's Zomer op het terras vóór het etablissement en winters achter in de zaal, voortdurend in een sfeer van ongedwongenheid. En naar mate het middaguur nadert komen de stemmen los en wordt er gezongen “An Der Theke “ ( letterlijk : aan de bar ) vandaar het woord Theke Zingen. Muziek in elk geval dat meeneuriën en later meezingen mogelijk maakt.

Zo’n soort concert willen wij u voorschotelen: Al dan niet met andere musici / muziekgezelschappen zoals harmonieën , fanfares maar ook met diverse solisten. Zonder meer luchtig en indien gewenst verzorgen wij graag de teksten eventueel met muzieknoten zodat meezingen ook uit volle borst kan. 

En natuurlijk wordt er een glaasje geschonken!

Het veel al lichte repertoire kent stukken zoals bijvoorbeeld : My Way Van Frank Sinatra, Consider yourself of I Got Plenty O Nottin’uit Porgy & Bess, en Get me to the Church in Time.

  • "Een Majestueuze Kerstmis met de Mastreechter Staar

Diep in het najaar, daar waar de dagen korter en nachten langer worden rijst bij velen van ons ook de gedachte aan Kerstmis. Het feest van vrede en bezinning, ook een tijd om lekker bij de haard met een passend drankje door te brengen. En zeg nu zelf, Past daar ook niet sfeervolle muziek bij?

Overbekende melodieën die sinds mensenheugenis al met Kerstmis gezongen worden. “ Stille Nacht,  Heilige Nacht “, “ Bethlehem “ en het “ Hallelujah “ in diverse uitvoeringen, zo maar een aantal voorbeelden.

Niet te vergeten trouwens zijn de Franstalige, zoals “ Cantique de Noël “ en “Jesus Chez les Bretons “ en ook “ Weihnachtsglocken” en “Der Tag der ist so Freudenreich “ uit Duitsland, wij voeren ze met grote regelmaat uit. Meestal gecombineerd met moderne songs zoals “ The Holy City ”, “ The Prayer “ of “ Have Yourself a Merry Little Christmas “, zodat er een soort opbouw ontstaat in het concert. Startend met klassieke hymnes om verder voort te gaan met via enkele Slavische nummers naar hedendaags repertoire. Steeds majestueus met een ware apotheose aan het eind.

Paraat heeft ons koor zo’n 35 kerstliederen, waarvan verschillende met solist(e). 

Genoeg om uit te kiezen dus. En mocht er toch een specifiek ander nummer gewenst zijn: graag studeert de Mastreechter Staar op basis van uw persoonlijk inzicht nieuwe stukken in teneinde de voorstelling nog meer cachet te geven en een onvergetelijk kostbaar moment voor u en de deelnemers neer te zetten.

Wilt u ons boeken of wenst u meer info? Neem dan contact op via de pagina Contact – Aanvragen concert