Afscheid van Jacques Senf

Op 16 januari 2019 overleed theaterimpresario Jacques Senf in zijn woonplaats Maasland op 72-jarige leeftijd. De voormalig manager van rockband de Golden Earrings, bouwde het grootste impresariaat voor theater, muziek en amusement van Nederland op, en was ook het theaterimpresariaat voor de Koninklijke Zangvereniging Mastreechter Staar.

Het bedrijf Senf, maar zeker ook Jacques persoonlijk, hebben zich al meer dan 15 jaar enorm ingezet voor de Mastreechter Staar. Dit resulteerde onder meer in meer dan 100 'SENF'-concerten! 

Maar de relatie tussen Jacques Senf en de Mastreechter Staar was niet alleen zakelijk: er was sprake van een warme band, en de Mastreechter Staar veroverde een vaste plek in Jacques' hart. En dat laatste blijkt wel uit het feit dat de Mastreechter Staar gevraagd werd de dienst t.g.v. het afscheid van Jacques in de Oude Kerk te Maasland op te luisteren. De Mastreechter Staar voelde zich vereerd , dit te mogen doen.

Onderstaand de woorden uitgesproken door onze Preses Hans Reuser tijdens deze dienst: 

Geachte familie Senf, vrienden, kennissen en collega’s uit  de muziek- en theaterwereld,

Als preses van de Koninklijke Zangvereniging Mastreechter Staar wil ik u namens alle leden en andere betrokkenen bij onze vereniging van harte condoleren met het overlijden van Jacques.

De verbintenis tussen Jacques en de Mastreechter Staar dateert van zo’n 15 jaar geleden toen er regelmatig namiddag concerten werden georganiseerd in de Doelen in Rotterdam. Jacques kwam met het initiatief om via zijn impresariaat theaterconcerten met een thema te organiseren. Iets wat voor de Staar een nieuw fenomeen bleek. De eerste reeks bestond uit 4 concerten in het seizoen 2002 / 2003. De basis werd gelegd voor een zeer succesvolle reeks concerten in de daarop volgende jaren. In ons archief kwamen we uiteindelijk uit op zo’n 100 concerten in de afgelopen 15 jaar. Met een gemiddelde zaalbezetting van 800 personen, mogen wij wel spreken van een zeer succesvol initiatief.

Gemakshalve vermeld ik graag dat de Staar een semi-professioneel amateurvereniging is. Dat Jacques ons zo’n warm hart toedroeg is dan ook meer dan bijzonder. Hij was een echte fan, die er ook niet voor terugdeinsde om gefundeerde feedback te geven.

Wij als Staar zijn hem derhalve veel dank verschuldigd. Het feit dat hij ons gevraagd heeft om deze dienst op te luisteren uit het grote aantal artiesten, die hij onder zijn hoede had, geeft aan, wat voor bijzondere gevoelens hij voor de Staar koesterde.

Uit de talloze overlijdensadvertenties in het NRC heeft u allen kunnen zien hoezeer de top van het Nederlandse amusement hem gekend en gewaardeerd heeft.

Jacques bedankt voor die fantastische relatie die er was met de Mastreechter Staar. Tijdens jouw laatste reis zullen jouw lievelingsmelodieën van de Staar je begeleiden…….

Wat zullen we jou missen….. Adieu…..

 

 

Tekst Marcel Meertens
Fotografie Theaterkrant, Jacques Senf 2011, Koos Breukel