Staar kijkt met goed gevoel terug op concertreeks december 2019

Met een voldaan gevoel kijkt de Mastreechter Staar terug op de reeks (kerst) concerten van december jl. Maanden van voorbereiding waarin se Staar toewerkt naar deze concerten, met zoals ieder jaar het hoogtepunt in de thuisstad op 26 december.

De eerste 2 concerten (Zieuwent en Mijdrecht) waren gevarieerde concerten, waarbij vóór de pauze een dwarsdoorsnede uit het huidige repertoire van de Staar werd gepresenteerd. En na de pauze sloeg de kerstsfeer toe. Een beproefde combinatie die door het publiek enthousiast werd ontvangen, en werd beloond met een minutenlang applaus.

De concerten in Zandvoort en Maastricht waren echte kerstconcerten; bekende en minder bekende werken uit vele windstreken. Ook sámen met het publiek. Zandvoort in een zeer sfeervolle St. Agathakerk. En in Maastricht in het Theater aan het mooiste plein van Nederland: de Vrijthof. En met hulp van het Limburgs Strijkkwartet én fluittiste Inge Joerissen om de sfeer en vreugde nóg verder te vergroten.

 

Reactie uit Zieuwent: Kippenvel tijdens ‘huiskamerconcert’ met 700 bezoekers.

Het eerste concert uit de december reeks voor de Mastreechter Staar was het concert op zaterdag 7 december in Zieuwent. In een prachtig versierde en verlichte St. Werenfriduskerk, in de volksmond de Kathedraal van de Achterhoek, bracht de Staar het beste uit 2 werelden ten gehore. Vóór de pauze een deels profaan, deels wél kerkelijk gedeelte, en na de pauze een kerstconcert met bekend maar ook nieuw materiaal. Behalve met onze vaste bemanning Frederik Verhooghe (dirigent), Michiel Ballhaus (piano), Bèr Schellings (bas-bariton) en Fabio Verga (tenor)ook met Eline Meijs (sopraan).
Uit Elna, d.d. 11 december 2019: De Mastreechter Staar trad met 89 van de 110 leden op in de Werenfriduskerk in Zieuwent. Foto: Renske Hummelink ZIEUWENT - Daar waar andere koren moeite hebben om nieuwe aanwas te vinden, debuteerden zaterdagavond in Zieuwent maar liefst 4 van de 10 nieuwe zangers van Mastreechter Staar. Het koor dat uit zo'n 110 leden bestaat, is met 89 heren en 1 dame naar Zieuwent gekomen om een in afgeladen Werenfriduskerk te laten horen dat ze het predicaat 'koninklijk' meer dan waard zijn. Van een statig klassiek concert is echter geen sprake. Door de prettige interactie met het publiek ontstaat er in de kerk al snel de sfeer van een groot huiskamerconcert, weliswaar met een visite van zo'n 700 man. Het koor dat op uitnodiging van het dames- en herenkoor Werenfridus naar het kerkdorp is gekomen, bestaat al zo'n 135 jaar.

Na een indrukwekkende opkomst waarbij de mannen al zingend (Conquest of Paradise) van achteruit de kerk naar het podium lopen, volgt een programma van wereldse en kerstliederen waarbij sopraan Eline Meijs, tenor Fabio Verga en bas bariton Bèr Schellings op verschillende momenten een hoofdrol vertolken, muzikaal ondersteund door pianovirtuoos Michiel Ballhaus. Dirigent Frederik Verhooghe leidt zijn koor op expressieve wijze en zoekt regelmatig de interactie met het publiek. Gelach en opmerkingen als 'mooie kearl' vallen hem ten deel. Het publiek geniet volop en zingt, op uitnodiging van de dirigent, verschillende keren mee met het koor. Onder andere bij het lied 'Achterhook' dat de Staar speciaal voor dit optreden heeft ingestudeerd. Lees meer in Artikel in het blad Elna

Reactie uit Mijdrecht: De Mastreechter Staar trakteert publiek in bomvol Monument Johannes de Doper.

Op zondag 15 december trad de Staar voor de derde keer op in Mijdrecht/Wilnis in de Rooms-Katholieke kerk Johannes de Doper.

Ook in Mijdrecht was de eerste helft van het concert 'werelds' van aard met veel bijdragen van onze solisten. De tweede helft was geheel gewijd aan het aanstaande kerstfeest, met natuurlijk oude succesnummers als 'The Holy City' en 'Cantique de Noël' maar ook nieuwe liederen zoals het beroemde en beruchte Fairytale of New York. Ook hier bestond ons team, behalve de Staar zelf natuurlijk, uit  Frederik Verhooghe (dirigent), Michiel Ballhaus (piano), Bèr Schellings (bas-bariton),  Fabio Verga (tenor)en Eline Meijs (sopraan).

Uit Het Witte Weekblad de Ronde Venen d.d. 17 december 2019: De  Vrienden van het Monument strikten voor de derde maal het befaamde Limburgse mannenkoor 'De Mastreechter Staar'.

Na een indrukwekkende zingende opkomst van de ruim 80 koorleden werd het een feest van herkenning met bekende wereldse en kerstliederen. Met de solisten sopraan Eline Meijs, tenor Fabio Verga en bas-bariton Bèr Schellings in een hoofdrol, virtuoos begeleid op de vleugel door Michiel Ballhaus.

Dirigent Frederik Verhooghe verleidde het publiek tot een indrukwekkende samenzang. Na een staande ovatie werd het concert afgesloten met een tweetal prachtige toegiften: 'We wish you a merry Christmas' en 'Stille Nacht'. Na afloop ging een voldaan publiek weer huiswaarts. Lees meer in Artikel in het Witte Weekblad

Reactie uit Zandvoort: Magistraal kerstconcert Mastreechter Staar

Op zaterdag 21 december was de Mastreechter Staar voor de vierde keer te gast in de St. Agathakerk te Zandvoort. In een uitverkochte, sfeervol versierde kerk trakteerde de Staar haar publiek op een uitgebalanceerd kerstconcert, van piano tot forte, van Rusland tot het Zuiden, van bekend tot vernieuwend. Behalve ons vaste team bestaande uit Frederik Verhooghe (dirigent), Michiel Ballhaus (piano), Bèr Schellings (bas-bariton) en Fabio Verga (tenor) ook met solistische bijdragen van Frank Querelle (bas) en onze gast-sopraan Bibi Ortjens.

Van de website van Classic Concerts: Het kerstconcert van de stichting Classic Concerts werd dit jaar verzorgd door de Koninklijke Zangvereniging Mastreechter Staar; het oudste en meest bekende mannenkoor van Nederland, opgericht in 1883 en vanaf 1903 Koninklijk. Het is een concertkoor dat op semiprofessioneel niveau zingt. Het was de jaarlijkse ‘grote productie van de stichting die, zoals te doen gebruikelijk, in de Agathakerk werd georganiseerd.

En de organisatie heeft het geweten ook. Het was het vierde concert dat dit wereldberoemde Limburgse koor in Zandvoort verzorgde en nooit was het drukker dan afgelopen zaterdag. De kerk barstte bijkans uit zijn voegen want iedereen wilde dit speciale concert meemaken. Je krijgt namelijk niet zo snel de gelegenheid om dit mannenkoor vlak voor Kerstmis opnieuw te mogen horen zingen. Het was het derde kerstconcert in 7 dagen van het koor maar daar merkte men niets van; het werd met dezelfde geestdrift gezongen als het eerste concert van de serie.

En wat een kwaliteit! Een zeer divers programma had de dirigent Frederik Verhooghe samengesteld; voor een ieder wat wils. ‘De Staar’, zoals het koor in de volksmond heet, trad op imposante wijze de kerk binnen. Twee lange rijen kwamen zingend vanuit het voorportaal van de kerk door het middenpad naar het podium, voorafgegaan door een vaandeldrager met het vaandel van de Koninklijke Zangvereniging Mastreechter Staar. Het volledige artikel kunt u hier vinden: Artikel op website van Classic Concerts

Reactie uit Maastricht: Wat hebben wij genoten

In het traditionele kerstconcert van de Mastreechter Staar, dat dit jaar voor de 27e keer werd uitgevoerd, werd in deze editie pure muziek uitgevoerd. Natuurlijk de werken die in een Staar-Kerst-concert niet mogen ontbreken, maar ook vernieuwend en verrassend materiaal.

In een sfeervol aangekleed decor in het Theater aan het Vrijthof kreeg de Staar vocale en instrumentale ondersteuning van het Limburgs Strijkkwartet (familie Awouters), fluitiste Inge Jöerissen, bas Frank Querelle, gast-sopraan Eline Meijs en natuurlijk met de vaste harde kern Frederik Verhooghe (dirigent), Michiel Ballhaus (piano), Bèr Schellings (bas-bariton) en Fabio Verga (tenor).
Eén van de ontvangen reacties: Zeer geachte Maastrichter Staar, Tweede Kerstdag waren wij bij U te gast in theater het Vrijthof voor het Kerstconcert. Wij doen dit al vele jaren en rijden daar met plezier 175 kilometer heen en 175 terug voor. Graag willen wij U laten weten dat dit concert grandioos was, wat hebben wij genoten. Het koor met de prachtige klanken, de solisten waar je stil van werd, de dirigent  waar het enthousiasme vanaf straalde, de pianist met zijn prachtige spel. Ook het Limburgs strijkkwartet was een genot om naar te luisteren. Nogmaals, prachtig en heel hartelijk dank.

Foto’s: Bert Haandrikman en Vincent van den Bergh