Vera Lynn: stem van Britse standvastigheid

Vera Lynn (1917-2020) werd wereldberoemd met ‘We’ll Meet Again’, dat onlosmakelijk met de Tweede Wereldoorlog verbonden was. Ook na de oorlog bleef ze de ongekroonde koningin van de vocale vaderlandsliefde.

Nog maar 11 jaar geleden, toen ze al 92 was, kwam Vera Lynn in het nieuws met een opmerkelijk record. Haar compilatie-cd We’ll Meet Again, the very best of Vera Lynn was in één week doorgedrongen tot de eerste plaats in de Britse album-topvijftig, waarmee ze de oudste nog levende artiest werd die ooit zo hoog in de hitlijst stond. Ze vierde het succes met een glas champagne en zei dat ze haar fans innig dankbaar was – met dezelfde gratie als tijdens de vele huldigingen die haar in de voorgaande decennia al ten deel waren gevallen.

Maar zingen deed ze niet meer; haar laatste openbare optreden vond plaats in 1995, toen bij Buckingham Palace in Londen het vijftigjarig jubileum van het einde van de Tweede Wereldoorlog werd gevierd. Zij was The Forces’ Sweetheart, voor eeuwig verbonden aan de oorlog.

Vera Lynn en de Mastreechter Staar

Ook in Nederland trad Vera Lynn nadien herhaaldelijk op, vooral als ook het Nederlandse koningshuis present was. Haar grootste Nederlandse succes was ‘Land of Hope and Glory’, het tweede Engelse volkslied, bij voorkeur samen met het mannenzangkoor De Mastreechter Staar. Naast de Engelse eerbewijzen (ze was Dame Vera) werd ze hier benoemd tot commandeur in de orde van Oranje-Nassau. Zie hier het fragment uit dit legendarische concert: https://youtu.be/yGQgdE50QA4

In maart van dit jaar kwam Vera Lynn voor de laatste keer in het nieuws, toen de Britse koningin Elizabeth haar onderdanen moed insprak om de coronacrisis te doorstaan. Ze beëindigde die toespraak met de klassieke woorden „We’ll meet again.”

Vera Lynn zal ook na haar dood nog menigmaal te horen zijn. Zij blijft de stem die als geen ander de Britse standvastigheid vertolkte.

Bron: NRC. Lees het hele artikel hier: https://www.nrc.nl/nieuws/2020/06/18/vera-lynn-stem-van-engelse-standvastigheid-a4003258

Zie ook fragment uit het actualiteitenprogramma OP1 van 18 juni 2020: https://youtu.be/zGtxJWilPqM