Staar Varia in de Groote Kerk in Maassluis

We schrijven 16 april 2022. Het is een zonovergoten zaterdag voor Pasen en de Mastreechter Staar zet met 80 goedgeluimde mannen koers naar Zuid-Holland waar vanavond een Staar Varia concert op het programma staat in de Groote Kerk in Maassluis. Aan het eind van de middag arriveert De Staar in het stadje onder de rook van Rotterdam. In Grand Café de Waker in het haventje is gezorgd voor een voortreffelijke maaltijd.

Na een kort optreden voor de bij het café aanwezige terrasbezoekers is het tijd om kennis te maken met de concertlocatie.  Voor een hervormde kerk is het interieur bijzonder rijkelijk versierd met als hoogtepunt het Gàrres-orgel. Wat ook opvalt is de voor een kerk vrij droge akoestiek en de talrijke dorpeltjes en andere hindernissen.

Dat betekent dat het publiek het vanavond moet doen zonder onze vaste opkomst van achter in de zaal met de Conquest of Paradise. Na een eerbetoon aan het Oekraïense volk middels het volkslied en een minuut stilte wordt het publiek getrakteerd op een bloemlezing uit het rijke repertoire van de Mastreechter Staar.

Niet alleen de klassiekers als het Choeur des soldats en het Pilgerchor passeren de revue maar ook nieuwer werk zoals You raise me up, You’ll never walk alone en The Awakwening.

Het Maassluise publiek werd niet alleen getrakteerd op mooie koorklanken maar ook op enkele liederen waarin een hoofdrol is weggelegd voor de solisten sopraan Eline Meijs en bas-bariton Bèr Schellings. Het was een concert met een lach en een traan. Tranen van emotie bij de solo van Eline in La Vergine Degli Angeli maar ook een grote glimlach bij het Biggelied van Bèr waarbij zelfs een rol als knorrende biggetjes is weggelegd voor de Staarzangers.

Na de toegift in de vorm van de Twaalf Rovers neemt de Staar afscheid van het kleine, maar zeer dankbare publiek. Wanneer de bus om half twaalf weer koers zet naar Limburg zetten de heren en dame zangers hun zang nog een uurtje voort. Luidkeels, want ze hoeven immers geen mondkapje meer op in de touringcar…

Foto's: Bert Haandrikman