Andre Rieu op de Vrijthof

De Mastreechter Staar voor de derde keer te gast bij de Andre Rieu concerten op de Vrijthof in 2022

Wat geen enkel ander amateur mannenkoor in Nederland lukt, kreeg de Masteechter Staar voor elkaar in de maand juli van dit jaar. Na mee te hebben gedaan met de Andre Rieu Vrijhof concerten in 2008 en 2012 gevolgd door concerten in de Amsterdam Arena, Thialf stadium, Gelredoom, Hasselt (B) en de Lanxess arena in Keulen werd de Staar voor de Corona pandemie voor een derde keer uitgenodigd om 15 keer op te treden op de Vrijthof samen met Andre Rieu en zijn Johan Strauss orkest.

Om te vieren dat Andre na 2 Corona jaren weer mag opreden in 2022 heeft hij het grote Europese mannenkoor (150 mannen) opgericht bestaande uit 75 Staarzangers en 75 zangers van de opera’s uit Luik, Aken, Keulen Amsterdam en Maastricht (Zuyd). Na 4 dagen samen de operazangers en het orkest te hebben gerepeteerd in de studio van Andre in de laatste week van juni volgden de generale repetitie op de Vrijthof op 6 juli gevolgd door de eerste 4 concerten van 7-10 juli.

Na de opkomst met de fakkels zoals in 2008 werd na het zingen van het Soldatenkoor uit Faust samen met het Jachthoorn en Trompettenkorps Edelweiss het Jägerkoor opgevoerd gevolgd door Nitsch Jaka met de Oekraïense sopraan Anna Reker. Met de drie Platin Tenors werd het mooie duet uit de Parelvissers gezongen gevolgd door La vergine degli angeli met de Amerikaanse sopraan Micaëla Oeste.

In het laatste echte Staarnummer was de hoofdrol weggelegd voor onze Bas-bariton solist Bèr Schellings die het Dwenadtsjat Razbojnikov (12 rovers) samen met koor op voortreffelijke wijze uitvoerde en daarom ook terecht iedere avond een groot applaus kreeg.

 Na het uitvoeren van O Fortuna uit de Carmina Burana van Carl Orff was het officiële deel van het concert gedaan. Echter, iedereen die de concerten van Andre kent, weet dat dan de luchtigere nummers aan bod komen zoals de Radetzy Marsch, Strauss & Co en Libiamo waarbij de Staar vrolijk meebewoog en ook meezong. Dorona Alberti (geen familie van) bracht met veel energie en een geweldige stem twee nummers ten gehore: I will survive van Gloria Gaynor en life is life van Opus.

Na het zingen van het Maastrichts volkslied en Mestreech is neet breid werd het concert afgesloten met Adieu, mein kleiner Gardeofficier.

We kijken tevreden terug op 15 mooie concerten, een gezellige nazit en misschien nog wel iets meer in de nabije toekomst….