Staarvaria en Kerst in Gouda

Op de koude winterochtend van zondag 2 december 2022 zet de Staarbus koers naar Gouda, het stadje waar de Gouwe en de Hollandse IJssel samenvloeien en dat net als Alkmaar een grote kaastraditie heeft. In Gouda geeft de Mastreechter Staar vandaag een concert in de Grote Sint Janskerk ter gelegenheid van het 152 jarig bestaan van de Sociëteit Concordia. Deze sociëteit heeft de Staar een warm welkom bereid met koffie en de typisch Goudse stroopwafel en aansluitend een rondleiding door de stad met ervaren en gedreven stadsgidsen.

Achthonderd personen hebben in de banken van de Sint Janskerk plaatsgenomen wanneer het concert tegen achten een aanvang neemt en zij kunnen luisteren naar een bloemlezing uit het brede repertoire van de Mastreechter Staar waaronder Lascia ch’io pianga, La Vergine degli angeli, en Vivaldi’s Gloria.  De eerste set wordt afgesloten met een bijzonder maestoso uitgevoerde Halleluja van G.F. Händel met begeleiding van de landelijk bekende Goudse organist Christiaan Ingelse op het befaamde Moreau-orgel uit 1736.

In de tweede set is de hoofdrol weggelegd voor het naderende kerstfeest en ook met het kerstprogramma weet de Staar de harten van het publiek te verwarmen. Met de wens We wish you a merry Christmas neemt het koor, pianist Michiel Ballhaus, dirigent Frederik Verhooghe en de solisten Eline Meijs, Fabio Verga, Bondo Gogia en Bèr Schellings afscheid van het Goudse publiek.

Tegen middernacht zet de Staarbus weer koers naar het Zuiden, maar niet voordat we onze vrienden van de Sociëteit Concordia met het zingen van de Twaalf Rovers hebben bedankt voor het meer dan gastvrije onthaal in Gouda.