Limburgse winterfinale in Veldhoven.

Ook op zondagmorgen 15 januari 2023 vertrok een Staarbus uit Limburg met aan boord tachtig goed geluimde zangers, een dito preses en een idem dito sopraan-soliste. Bestemming was deze keer het kleine knusse theater De Schalm in Veldhoven waar ruim 250 toeschouwers getuige waren van het afsluitende concert van de wintertour van de Mastreechter Staar.

Wie sjoan os Limburg is luidde het thema van dit concert en dat betekende dat het publiek niet alleen kon genieten van een bloemlezing uit het omvangrijke monumentale repertoire van de Staar maar ook van een selectie van de mooiste Limburgse volksliederen, bijeengebracht in een tweetal Limburgmedleys.

Uit het monumentale Staarrepertoire werden onder andere het Soldatenkoor, het Slavenkoor en het J├Ągerchor ten gehore gebracht. Solisten waren te horen in het Vilja Lied en Ave Maria (Jetske Wijshof), De twaalf rovers (Ber Schellings) Bella ciao (Fabio Verga).

Nadat het publiek in de pauze was getrakteerd op een stukje echte Limburgse vlaai kwam langzaam aan de finale in zicht van de Mastreechter Staar Wintertour. Na een ode aan de Brabantse gastheren van vandaag in de vorm van het lied Brabant zwaait de Mastreechter Staar het Veldhovens publiek uit met Adieu mein kleiner Gardeoffizier.

Een toepasselijker slotlied kon men niet bedenken voor dit concert, dat tevens het laatste concert was van Hans Reuser in zijn rol als Preses van de Koninklijke Zangvereniging Mastreechter Staar.

Foto's: Bert Haandrikman