Staande ovatie voor Mastreechter Staar

ZIEUWENT - Het koninklijk mannenkoor de Mastreechter Staar heeft zaterdagavond een schitterend concert gegeven in de St. Werenfriduskerk in Zieuwent. Het was de tweede keer dat ze hier optraden. De eerste keer was in 2019 en dat concert was zo’n succes dat vol verwachting uitgekeken werd naar een nieuw optreden. Het koor heeft alle verwachtingen waargemaakt en zelfs overtroffen.

Door Ed Doppen

De neogotische Werenfriduskerk, door zijn schoonheid en imposante afmetingen ook wel de ‘Kathedraal van de Achterhoek’ genoemd, was zaterdagavond het toneel van een indrukwekkend concert door dit beroemde koor. Een beter decor voor zo’n optreden was nauwelijks denkbaar. De in de avondschemering fraai uitgelichte kerk stroomde al vroeg in de avond vol met liefhebbers.

Al direct bij aanvang werd duidelijk dat het een bijzondere avond zou worden: de mannen, en één vrouw, van de Staar kwamen ‘Conquest of Paradise’ zingend, via de zijpaden naar het altaar. Er leek geen einde te komen aan de stroom zangers. Eenmaal op het altaar kwam het tot een indrukwekkend crescendo. De schoonheid en kracht van de meer dan negentig mannenstemmen zorgden samen met de schitterende akoestiek van de kerk voor een indrukwekkende opening.

Hierop volgde het religieuze ‘Domine, salvum fac regem nostrum’. Dit lied, een oproep aan God om de koning te beschermen en ons geroep en gebed te horen, werd gevolgd door Pacem, een gebed om vrede. Toen daarna het Ave Maria prachtig werd gezongen waren velen tot tranen toe geroerd. Met de beelden van de oorlogen in Oekraïne en het Midden-Oosten indachtig maakte dat de muzikale smeekbeden door velen intens meebeleefd werden. “Indrukwekkend, kippenvel, bijna in tranen” zo liet burgemeester Annette Bronsvoort zich ontvallen. 

Hierna werd een lichtere toon aangeslagen met o.a. muziek van U2. De Carmina Burana van Orff. (Oh Fortuna!!) werd schitterend vertolkt. De beroemde bas-bariton Bèr Schellings imponeerde als abt die zijn mensen opriep tot een drankgelag. En als verrassing zong de Mastreechter Staar het nummer ‘Achterhook’. Na de pauze zong Bèr “If I were a rich man” uit Fiddler on the Roof. Als arme man, gehuld in een overall, zong hij wat hij zou doen als hij rijk was. Dit deed hij zo goed en aanstekelijk dat menigeen na het concert met dit nummer in het hoofd zingend en neuriënd naar huis ging.

Doordat de Mastreechter Staar veelvuldig opgetreden heeft met André Rieu, en duizenden mensen over de hele wereld dat gehoord en gezien hebben, zijn de solisten van het koor beroemd geworden. De tenoren Fabio Verga en Bona Hutahaean maakten hun faam waar met hun schitterende optreden. Bona Hutahaean zong ‘Can you feel the love tonight’ uit de musical The Lion King, op een wijze waar Elton John een voorbeeld aan kan nemen. Ook de enige vrouw in het gezelschap, de sopraan Eline Meijs, maakte met haar warme en loepzuivere stem indruk. “Die vrouw zingt recht je hart in”, aldus een van de fans tijdens de pauze.

Dirigent Hennie Ramaekers toonde zich niet alleen een goede dirigent maar ook een onderhoudende gastheer. Hij gaf aan blij te zijn dat de Maastreechter Staar weer in de Werenfridus optrad. Aan het einde van het concert, na een daverend applaus, volgde als toegift het door velen meegezongen ‘De twaalf rovers’. Tot vreugde van het publiek gaf Ramaekers aan met zijn Mastreechter Staar graag terug te willen komen.

Dit optreden is mogelijk gemaakt door steun van de Bedrijven Bundeling Zieuwent, het koor van de St. Werenfridus, de beheercommissie en een

aantal vrijwilligers. Met dank aan Els Grevers voor het beschikbaar stellen van de omkleedruimte. “Dit optreden en andere bijzondere concerten laten zien hoe geschikt deze prachtige kerk is voor muzikale optredens. Belangrijk is ook dat op deze wijze bijgedragen wordt aan het onderhoud van de  Werenfriduskerk”, zo laat de organisatie weten.

Foto's: Luuk Kouijzer