Jubileumconcert St. Jan

De Mastreechter Staar bestond in 2023 140 jaar, en dat werd met een volledig uitverkocht jubileumconcert gevierd. Omdat de Staar de laatste tijd relatief weinig in onze eigen stad Maastricht optrad, werd de Sint Janskerk gekozen om er het door ons zelf georganiseerde zondagmiddag matinee concert op 19 november in onze eigen stad uit te voeren. Met behulp van een artikel in het blad van omroep Max en ook d.m.v. van een kort optreden op de TV bij omroep Max kreeg het jubileumconcert veel media-aandacht. Daarnaast werd door onze PR-groep veel reclame gemaakt in kranten, bij L1 en RTV Maastricht en overige bladen in Zuid-Limburg. De PR-groep maakte ook een mooi programmaboek voor de concertbezoeker, met daarin informatie over de Staar, de solisten en het uit te voeren concertprogramma.

Dit alles had tot gevolg dat het jubileumconcert heel snel was uitverkocht en daarom werd besloten om op dezelfde dag nog een tweede concert in de avond te organiseren. Ook het tweede concert dat werd aangeboden via de website van het Theater a/h Vrijthof, was redelijk snel uitverkocht en uit vragen van concertbezoekers voorafgaand aan het concert bleek dat de concertbezoekers uit alle delen van Nederland en Belgie naar het concert zouden komen, een mooie opsteker voor de organisatie.

2023 Jubileumconcert 1

Het lustrumconcert werd geopend met het Domine, Salvum fac Regem Nostrum, gevolgd door een korte toespraak van de vice-preses waarin hij iedereen verwelkomde. Daarna nam de dirigent Hennie Ramaekers de rol van presentator met veel humor over.

Het concert werd ingedeeld in de thema’s Vrede, Levensgeluk en Romantiek, Film, Zingende mensen zijn blije mensen, Musical en  Opera en operette. (Je mag er natuurlijk ook iets anders van maken.)

Binnen het blok ‘Vrede’ werden o.a. de werken ‘Pacem’, het ‘Ave Maria’ met Amy Schillings als gast sopraan en het ‘Panis Angelicus’ met onze eigen bas-bariton solist Bèr Schellings en gast bariton Sef Thissen (bekend van Viva Classic) mooi uitgevoerd.

 

2023 jubileumconcert 22023 jubileumconcert 32023 jubileumconcert 4

Binnen het thema ‘Levensgeluk en Romantiek’ werden o.a. de werken ‘Ego sum abbas’ (met Bèr Schellings als solist) en ‘In Taberna’ uit de Carmina Burana uitgevoerd, net als ‘O du, mein holder Abendstern’ gezongen door Sef Thissen.

In het derde blok, het laatste blok, Film, voor de pauze, werden ‘Moon River’ en ‘Dry your tears, Afrika’ gezongen.

In de pauze kregen de gasten een glas met bubbels, de jarige trakteert natuurlijk.

Na de pauze werd in thema ‘Zingende mensen zijn blije mensen’, de o.a. de volgende werken uitgevoerd: ‘Let all men sing’, ‘I got you under my skin’ met Fabio Verga als onze eigen tenor solist, en het ‘Hallelujah’ van Cohen. Met ‘musical’ als thema tijd voor o.a. een solo optreden van Ber Schellings in ‘If I were a rich man’ en het ‘Can you feel the love tonight’ uit The Lion King door onze tenor solist Bona Hutahaean die een groots applaus kreeg.

2023 jubileumconcert 62023 Jubileumconcert 5

In het laatste blok, ‘Opera en Operette’ was er veel inbreng van Ber Schillings, Amy Schellings en Sef Thissen in de werken ‘La Vergine Degli Angeli’, de ‘Torero-mars’ en het door Sef en Amy gezongen duet ‘Lippen schweigen’. Na het zingen van het ‘Choeur de Soldats’ uit de opera Faust was er een groot applaus en bloemen voor de muzikale directie en de solisten en werd ‘O Fortuna’, ook uit de Carmina Burana van Carl Orff, als toegift gezongen en kwam er een einde aan het eerste concert.

Rond 17:30 uur werd er een warme maaltijd in De Groote Sociëteit geserveerd waarna iedereen terug naar de Sint Jan liep voor het uitvoeren van een tweede concert, dit keer in aanwezigheid van Burgemeester Hillenaar en zijn echtgenote.

Twee volledige, volledig concerten op één dag is uniek in de geschiedenis van de Mastreechter Staar. Het idee om een eigen productie in 2024 te herhalen zou zomaar realiteit kunnen worden 😊.