Twee korte concerten op 9 juni!

Noblesse oblige zegt onze dirigent altijd. Hij heeft gelijk, en dat leidt soms tot twee concerten op dezelfde dag. Niet te ver weg, gewoon in Maastricht deze keer. In de boekhandel van de Dominicaner Kerk kwamen we onze nieuwste CD presenteren, vorig jaar opgenomen ter gelegenheid van ons 140-jarig bestaan. Ook dat waren twee, weliswaar dezelfde, concerten op dezelfde dag. Maar nu, in de Boekhandel Dominicanen, zongen we een flashmob: drie stukken die ook op de cd terug te vinden zijn: Let all men sing, een upbeat, meerstemmig stuk over zingende mannen, hoe toepasselijk wil je het hebben, dan het Hallelujah van Leonard Cohen, we staan toch in een kerk, en als afsluiter het Dry your tears Africa van John Williams en Bernard Dadie. Deze muziek swingt de pan uit, en de Staar kan daarmee laten horen hoe veelzijdig ze is.
2024 CD presentatieVervolgens togen we met het hele gevolg naar het Jekerkwartier, waar we het slotstuk waren van Jeker Klassiek. Het Jekerkwartier is heel actief en verzorgt vaker dit soort evenementen. De Staar was zeer verheugd om mee te doen: Een buitenconcert is een unieke gelegenheid om met het openbare publiek in contact te treden en misschien nieuwe fans en volgers te binden. Dat lukte goed, het was een schitterende zonnige middag en het publiek bleef in grote getale staan luisteren. De Staar staat onder leiding van Hennie Ramaekers, die begin 2023 weer terugkeerde nadat hij de Staar in 1991 vaarwel had gezegd. Onder zijn leiding zijn de teugels aangehaald en kijkt de Staar met vertrouwen de toekomst in. Michiel Ballhaus is de vaste pianist en viert dit jaar zijn 25 jarig jubileum bij de Staar. Samen met beiaardier Frank Steijns speelde hij het zeer gevoelige Santa Espina. Uiteraard is de Staar niet compleet zonder de vaste solisten Bèr Schellings, die de solopartij voor zijn rekening nam in het beroemde lied Loch Lomond van Jonathan Quick, en Fabio Verga die het O Sole Mio van Eduardo di Capua voor zijn rekening nam. Daarna eindigde het voltallige koor met maar liefst drie stukken van Verdi. 2024 Jeker Klassiek
Zo liep een hele mooie dag naar het eind. De Staar is dankbaar dat ze dit voor haar publiek mag doen. Want zingen zonder publiek is als zingen zonder stem. U heeft gelijk, playbacken kan ook, maar leuk is het niet. Daarom wil de Staar ook graag concerten voor u vastleggen, zoals het kerstconcert aan het einde van het jaar. Daar maken we dan een mooie CD van, en zo blijven mooie optredens voor u bewaard. Daarvoor wil de Staar graag de apparatuur aanschaffen die nodig is. We zijn daarom een crowdfunding gestart. Wilt u meehelpen? Ga dan naar Staar Muziek Producties. door Mastreechter Staar – voordekunst. U leest daar wat de mogelijkheden zijn. Alvast hartelijk dank, en we zien u heel graag bij een van onze optredens. Hou daarvoor onze agenda in de gaten, die u ook kunt vinden op onze eigen website van de Mastreechter Staar. Dank en tot een volgende keer!

Foto's: Bert Haandrikman